Galionul "Sfantul Ioan Botezatorul"

Am inceput acest blog pentru a putea tine o arhiva a executiei Galionului oferit de catre DeAgostini. De foarte mult tip imi doream sa am o astfel de macheta, iar faptul ca DeAgostini mi-a oferit posibilitatea de a o construii, o face cu atat mai valoroasa.

 Cateva date generale:

Sfantul Ioan Botezatorul (San Giovanni Battista)

Kitul:
- producator probabil - Artesanía Latina;
- scara 1:50;
- lungime 780 mm;
- latime aprox. 300 mm;
- inaltime 660 mm;
- numar tunuri - 24 dispuse pe doua punti;
- timp  de executie - doi ani;

Scut istoric
         
          Sunt destul de putine informatiile despre acest galion. DeA i-l prezinta pe cel construit in Toscana, in anul 1598, dar daca vei cauta suficient de rabdator, vei constata ca s-a construit unul asemanator in Japonia. Acest galion este tema centrala  a unui intreg parc de distractii

            Pe site-uri poloneze gasesti mai multe obiecte legate de "Galeon San Juan Bautista" ca de exemplu aceast pergament:


 Ce am prezentat aici sunt informatiile cele mai "exotice" ca sa zic asa, pentru ca informatiile sunt atat de multe si atat de ambigue incat trebuie sa fii un foarte bun cunoscator de istorie navala pentru a putea face un triaj just. Asa ca ...
             In continuare o sa postez etapele finale ale executiei si voi continua cu urmatoarea colectie, adica cu Sectiunea Galionului.

Asa arata la momentul de fata Galionul:






























Asa arata cateva din velele oferie de DeA




... o etapa intermediara....




Nu am gasit o sfoara care sa-mi convina ca grosime si culoare, asa ca am gasit ata pentru goblen si am rasucit-o pana am obtinut grosimea dorita. Rasucirea se poate face cu ajutorul unei instalatii care rasuceste trei fire simultan, dar costa 180 lei. Eu am optat pentru o abordare mai simpla si ieftina. Am rasucit un singur fir cu ajutorul unei bormasini, iar de la mijlocul firului am inceput sa-l rasucesc si a am obtinut aceasta sfoara care, pot considera ca este multumitoare pentru a completa velatura.







 ...alta etapa intermediara.... lipsesc ochiurile de pe margine




 
  ... am terminat de invergat (legarea velelor de vergi). si ma ocup de montarea tapapilor (parame pe care stau marinarii atunci cand vor sa stranga sau sa desfaca vela)




Dupa cum se vede mai sus, in sfarsit am terminat de cusut grandeea, de invergat, de montat tapapii. Acum nu mai ramane de cat sa leg vergile de catarge, si sa pun scripeti la fiecare vela in parte


31.01.2013

Am reusit sa finalizez primele doua catarge in proportie de 90%. Mai sunt strangatorii de pe fata velelor, dar aceeai sunt la final.











In revista sunt destul de multe probleme cu explicarea fiecarei imagini in parte si cu numeroatarea paramelor. Adica:
Avem sforicica cu nr 158 care reprezinta un strangator si de pe fata si din spatele velei.


 Dupa ce am luat legatura cu modelistul de la DeA nu am fost lamurit. Mi s-a spus sa folosesc plansele si mai putin revista.
Pe langa aceasta problema, pana la momentul de fata, mai sunt si alte neajunsuri. De grilajul cavilei arborelui, care are prevazute doar patru cuie, trebuie sa leg 11 alte parame, vergi, strangatori, si  scote. Am considerat ca nu este tocami corect acest lucru si am redistribuit legaturile. am legat de balustrade, si de manerul inelului de punte. Pe masura ce voi continua, probabil voi mai face redistribuiri.
Aici am facut o mica eroare. Atunci cand marineii leaga paramele de cui nu le leaga in exteriorul navei, ci...logic... la interior. Cand o sa am ceva vreme o sa ma ocup de chestia asta.



Am terminat Galionul. Am publicat cateva fotografii pentru inceput. Voi aduga  mai tarziu fotografii mai bine realizate,  cand o sa am timp sa fac o mica sesiune foto. Din lipsa de timp nu am remediat toate micile erori prezentate mai sus, dar atunci cand timpul mi-o va permite, le voi remedia.




Spor la modelit.

 

Un comentariu: